Manifest

Jij bent precies zoals ieder ander…..

Stel je voor: je zit in een selectieprocedure voor een baan die jij écht wilt. Je bent lekker in gesprek. Je hebt duidelijk gemaakt waarom jij gemotiveerd en geschikt bent voor die job.

En natuurlijk waarin jij onderscheidend bent. Waarin jij het verschil maakt. En dan vraagt iemand aan je: 'Waarin ben jij precies zoals ieder ander?'

Je schuifelt wat. Wat is dit voor vraag? De rest voelt zich ook overduidelijk ongemakkelijk. Deze vraag hadden zij ook niet verwacht. Je probeert een antwoord te formuleren. ‘Eh, nou, ik ben geloof ik wel een teamspeler. En ik wil toch ook winnen.'

De man die deze vraag stelt wordt ook door de rest een beetje scheef aangekeken. Deze man ben ik. Omdat dit precies is waar ik voor sta.

Jij en ik verschillen. Ik ben een man, ik ben 57, ik ben hoogopgeleid, ik ben 1 meter 82, ik weeg 82 kilo, ik heb grijs haar, ik ben docent drama, trainingsacteur en coach. Ik woon in Utrecht. Heb je al een plaatje? Zie je me al lopen? Anders dan jij, toch?

Ik voel verdriet in mijn lijf en ik kan kwaad worden. Soms toon ik dat, soms niet. Ik kan heel blij zijn. Ik wil graag erkend en herkend worden als mens. Ik heb de ambitie iets te betekenen, voor mijzelf en mijn omgeving. Ik huil soms. Soms schaam ik mij voor mijzelf en soms ben ik echt trots. Ik ben bang en heb de neiging dat te ontkennen, wat uiteindelijk niet werkt.

zwartwit-foto gerrit
Van deze persoon zie ik geen plaatje. Dit is geen uiterlijke verschijningsvorm. Dit is wie wij, met elkaar, zijn. Dus als wij dit delen, dan delen we niet de verschillen, maar onze overeenkomsten. Dan komen we makkelijker tot elkaar. Dát is onze gezamenlijke kracht.
Dit met elkaar delen is meest effectieve manier om samen te werken. Wat er in ons leeft delen met elkaar levert een multiplier van jewelste op.
abstract kunstwerk vormen

Je wordt enorm uitgenodigd om je ideeën te delen Je talenten worden veel beter benut. Je blijft langer gezond. Besluiten hebben veel meer draagkracht en worden echt uitgevoerd Onderlinge kramp wordt uitgesproken, nog voordat het uitgroeit tot iets lelijks.

Maar ja.
Jij moet je onderscheiden, toch?
Jij moet het verschil maken.
Jij moet je tonen, bewijzen.
En dan op iedereen lijken is zo’n slecht idee!

Jij bent precies zoals de ander.
En daar zitten de mooiste dingen in om te delen.