De detective en het kind

Ik hou van thrillers, want daarin houden mensen vaak van alles achter; iets wat echt niemand mag weten! Voor mij is een detective een menselijke puzzel die opgelost moet worden. Mensen tonen in hun lichaamstaal veel meer dan ze denken.

Het kort neerslaan van de ogen, het nét iets sneller gaan praten of het dichtknijpen van de handen; het geeft mij een schat aan informatie over wat mensen wel en wat zij niet tonen.

Ik zie in een paar seconden het hele plaatje.

Als kind dacht ik dat iedereen wel ziet dat er gedrag is en dat er een hele wereld achter zit die niet getoond wordt. Dat was toch duidelijk! Tot mijn verbijstering kwam ik er achter dat dit niet zo was.

‘Wat je ziet is wat er is’, bleek het adagium te zijn.

Ik leek wel alsof iedereen naar een andere wereld keek. Was ik nou gek? Blijkbaar. Ik raakte ervan overtuigd dat wat ik zag zelf verzon. Gevolg: ik vergat het gewoon en ging mijn best doen om alleen af te gaan op hoe mensen zich gedragen.

Mijn mooie moeder

Ik was een succesvolle trainer, coach en trainingsacteur. Als ik ergens werk, zijn mensen blij en mag ik vaak terug komen. Niks aan de hand, zou je zeggen. En toch kwam zo nu en dan een herinnering naar boven over dat kind dat zich verbaasde.

Een aantal jaren geleden was ik bij mijn moeder. De volgende korte scène speelde zich af: “Mam, ik wil je iets vragen. Ik merk dat ik soms meer zie dan iemand letterlijk toont. Alsof ik al weet wat iemand denkt en voelt en…ik vroeg me af hoe dat voor jou is…..”

Ik kon mijn verhaal niet afmaken; ze keek op, glimlachte breed en zei:

“O ja, jongen, dat heb jij je hele leven al. Dat heb je van mij. Wij zien en voelen dat nu eenmaal. Daar kun je niets aan doen. Dat gaat vanzelf. Nog een kopje thee?”

Einde gesprek.

Dat was een lekker nuchtere reactie! Het klonk zó vanzelfsprekend dat mijn twijfel ophield. En toen wist ik dat inderdaad vanzelf doe. Het zit er gewoon ingebakken.

En nu is het inderdaad eenvoudig: als detective het hele plaatje meteen zien: heerlijk! En ik besloot zoveel mogelijk mensen ervan te laten profiteren. Dus hier ben ik en sta ik klaar om jouw prachtige verborgen kwaliteiten samen met jou te ontdekken!

Mijn visie

In leiderschap zie ik een heldere ontwikkeling. Eerst was er de leider die inhoudelijk expert was. Daar ontleende hij zijn autoriteit aan. Toen kwamen de management skills die doorslaggevend waren voor succes en geloofwaardigheid.

En nu zie ik dat het vooral om de persoon in kwestie gaat. Of ik als medewerker met je mee ga in je ideeën, hangt in steeds grotere mate af van je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Wie ben jij? Hoe heb jij je, naast expert en manager, als mens ontwikkeld? Hoe goed ken jij jezelf en kan jij je volledige arsenaal inzetten?

Als jij daar goed op toegerust bent, word je een inspirerende en effectieve leider die toekomstproof is. Als de leider zichzelf door en door kent en die zelfkennis toe kan passen, gebeuren er een aantal dingen:

 • je wordt geloofwaardiger in de visie die je overdraagt

 • mensen zullen zich meer tonen aan je, waardoor je grip krijgt op de onderstroom in je organisatie

 • je haalt veel meer uit medewerkers die zich uitspreken en proactief denken en doen

Geef je op voor een gratis sessie

en ontvang van mij een gouden tip over hoe jij je impact op de organisatie kunt vergroten

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

Als je mij zou kennen, dan zou je weten dat

 • Ik twee uur per dag wandel en fiets.
 • Ik sinds vijfentwintig jaar werk als trainer, coach en trainingsacteur op het gebied van leiderschap voor organsiaties als Nyenrode Business Universiteit.

 • Je net zo goed met me kunt lachen als huilen.
 • Ik een prachtige vrouw en een schitterende dochter heb.
 • Anderen mij nuchter, slim, gevoelig, creatief, confronterend, zorgzaam,
  humoristisch en ambitieus noemen.
 • Als ik me écht irriteer, knijp ik zo nu en dan een potlood aan gort.
“Ik ken Gerrit professioneel al lang en in verschillende rollen. Hij kenmerkt zich door een feilloze intuïtie en de capaciteit om out of the box te denken bij een nieuwe situatie. Elke keer levert dat verrassende resultaten op”
Henk Post, Huisarts

Geef je op voor Gerrit zijn leiderschapsberichten

en ontvang iedere week een blog met daarin tips om jouw kracht als leider te vergroten

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.