Herken je dit?

Je hebt een bilateraal overleg met één van je MT leden. Het gaat over de afdeling waar dat MT lid verantwoordelijk voor is. Als hij binnenkomt zie je dat hij vluchtig oogcontact maakt.

Hij gaat meteen zitten en gaat rechtop zitten, iets rechter dan je van hem gewend bent. Zijn armen slaat hij losjes over elkaar en zijn vertrouwde glimlach verschijnt als vanzelf.

Jij opent het gesprek.
“Hé Peter, hoe gaat het?”
“Ja, prima. Druk hè…..maar ja, dat zijn we gewend.”
“Zeker. Thuis ook alles goed?”
“Hoe bedoel je?”

Peter reageert meteen met deze vraag en als je goed hebt gekeken, knijpt hij licht met zijn rechterhand in zijn linker bovenarm.

“Nou, ik bedoel, onder deze omstandigheden, met veel thuiswerk en je kids om je heen, ik kan me voorstellen dat er wel wat verandert.”
“O, maar dat gaat prima, hoor.”

Je wilt toch nog één keer doorvragen om te checken of er echt niet iets is wat nu aandacht verdient. Maar je wilt ook niet de therapeut uithangen en als iemand het niet kwijt wilt, is dat wat jou betreft ook echt zijn eigen keuze. Met een glimlach vraag je:

“Dus het loopt op rolletjes.”
“Nou nee, maar dat had ook niemand verwacht natuurlijk.”

Peter spreekt deze zin harder uit en zijn pupillen vergroten zich iets. Je deinst hier een beetje op terug en nog voordat je kunt reageren, schakelt Peter door naar een ander onderwerp.

“Zullen we dan maar naar mijn afdeling gaan? Ik wil graag met je praten over de voortgang van een aantal projecten die……”

En voordat je het weet zit je midden in de materie waar je ‘eigenlijk ‘ voor bij elkaar bent. Na de meeting spookt het begin van het gesprek nog even door je hoofd. Was daar nu iets aan de hand of niet?

Dit is een voorbeeld van wat je vaker tegenkomt. Mensen laten niet altijd het achterste van hun tong zien. Je merkt dat mensen informatie en hun visie selectief delen of helemaal niet delen.

Illustratie Gerrit Streekstra

‘Daar zijn de wandelgangen voor’, hoor je dan……..in de wandelgangen. Hierdoor krijg jij minder grip op werkprocessen.

Hoe zou het voor je zijn als:

  • de wandelgang wordt verplaatst naar de gesprekstafel?

  • er een manier is waardoor mensen zich makkelijk uit gaan spreken?

  • er daardoor zowel meer draagvlak is als sturing op resultaten?

Dit kan!

Deze workshop maakt alle feedback- en feed forward trainingen overbodig. Het is een manier van communiceren die altijd en gemakkelijk ingezet kan worden. Ik werk er nu zo’n twintig jaar mee en gebruik het zelf iedere dag!

De opbrengsten

  • Je ontwikkelt een open cultuur waarin mensen elkaar aanspreken
  • Je beschikt over alle relevante informatie om beslissingen te nemen
  • Je creëert draagvlak waardoor je beslissingen worden uitgevoerd

Geef je op voor de workshop ‘de succesvolle verbinder’

Deze workshop van 4 uur vraagt een investering van € 750 euro.

Daarin zit:

  • Een telefonische intake waarin het probleem scherp wordt geanalyseerd
  • Een training die voor jou op maat wordt ingericht
  • Een inzicht gevend verslag met tips voor jouw organisatie

[super_form id=”665″]

Ik werk al zo’n 20 jaar samen met Gerrit. Hij is voor mij zo fijn om mee te werken omdat het altijd gaat over co-creatie: hij heeft een scherpe kijk op wat nodig is en heeft zelf een groot instrumentarium om vorm ter geven aan ervarend leren.

Zijn creativiteit is een verademing. Gerrits unieke talent voor mij is zijn lef en onverschrokkenheid: vanzelfsprekend introduceert hij spannende en wellicht confronterende oefeningen, en onder zijn leiding zijn deze oefeningen dan ook impactvol en spannend.

Ik werk samen met Gerrit vanwege zijn betrokkenheid, onverschrokkenheid, gelijkwaardigheid en het plezier dat we samen hebben in het maken en uitvoeren van ontwikkelinterventies

Erik Maier, Senior Programma manager