Van eenzaamheid naar meerzaamheid.
Hoe je door naar je eigen donkere kanten te kijken veel lichter en minder eenzaam in het leven kan staan

Vandaag een column om te prikkelen. Ik ben benieuwd naar je reactie!

Komaan, dacht ik; ik schrijf een column over de spagaat tussen het individu en alle (voor)rechten en plussen die daaruit voortkomen en het feit dat we met ons allen grote issues op te lossen hebben, zoals klimaat, voedsel en epidemieën.

Hieronder een intuïtieve tekst ( ik waarschuw alvast maar…), waarin ik stel dat bovenstaand proces zeer vergelijkbaar is met wat wij als mensen iedere dag meemaken: De spagaat tussen de uiterlijke, zichtbare wereld ( het individuele) en de innerlijke, onzichtbare wereld (het collectieve).

Het licht en de schaduw.
Als we niet in ons binnenste kunnen kijken, daar waar de oplossing voor een ieder ligt, dan blijven we hier rondzwerven, op zoek naar oplossingen waar alleen het individu baat bij heeft. Dan komen we niet tot elkaar, maar zal een ieder steeds maar weer alleen maar in staat zijn de eigen belangen te dienen.

Zoals ik op de korte termijn de chocolade naar binnen prop (wat mij overigens een kort euforisch gevoel geeft!) wetend dat op de lange termijn de gevolgen niet fijn zijn, zo kunnen wij als het gaat om politieke problemen, problemen over klimaat, geweld, voedsel, ziektes niet over onze eigen schaduw heen kijken.

Omdat we onze eigen schaduw vaak niet kennen.
Wie zijn schaduw niet kent, leeft in een flets licht met schrale stralen.
Mooie, glinsterende stralen weliswaar, waar ik ook zeer gevoelig voor ben!

Het is niet voor niets dat mensen rituelen verzonnen om contact met de demonen te bezweren, om voorvaderen aan te spreken en dat er wijzen, sjamanen, dorpsoudsten, heksen, waarzeggers en narren zijn om de verbinding te maken tussen deze zichtbare wereld en de (schijnbaar) onzichtbare wereld.

Als wij onze eigen dolende geesten, voorvaderen en andere stemmen uit het verleden niet kennen en eren, valt er geen werkelijke eer te behalen in ons leven. Dan redden wij ons, o ja, zeker, met ons huis en ons werk en een fijne auto en leuke vakanties en andere extremiteiten die ons toevallig op dat moment welgevallen.

Iedereen kan worden geïnspireerd in een moment.
Muziek, een blik van een vreemde dat je ineens raakt, een traan van een kind, een zonnestraal die doorkomt, een prachtig herfstblad, het maakt niets uit. In dat moment zit de magie van de verbinding tussen hemel en aarde.

Tussen ons lichaam en een hemellichaam.

Als ik die connectie maak, dan ben ik in balans. Dan weet ik dat we allemaal in wezen dezelfde zijn, los van verschijningsvormen zoals geslacht, ras, leeftijd, opleidingsniveau, karakter, familieverleden, DNA, opvoeding en dergelijke. Als we die rode draad in elkaar herkennen, dan is het samen optrekken belangrijker dan gelijk krijgen of de eigen winst pakken, dan zien we dat onder die korte, eigen termijnbelangen een schrijnende eenzaamheid schuil gaat.

Dus mijn credo is net zo eenvoudig als ingrijpend:
Maak contact met je eigen schaduwen, je monsters, je demonen, je onzichtbare eigenschappen en archetypen, met je voorouders, met dat wat voor jou nog onzichtbaar is en je creëert voor jezelf een basis om anderen te benaderen die radicaal anders is dan je tot nu toe gewend bent. Het is een schatkist van onschatbare waarde

Wat het je oplevert?
Geen eenzaamheid maar meerzaamheid.
Geen eigen gelijk maar een gedragen gelijkheid.
Geen chocolade verslaving maar een oneindige voedingsbodem van binnenuit.
Geen materie maar verbinding met de wereld.

Is dit makkelijk?
Goddank, nee!
Het is heel moeilijk!
Dat is nu juist de hele crux!
Moeite doen is in zichzelf al de waarde!

Ik doe die moeite iedere dag en ik baal soms als een stekker, ik schreeuw het uit van frustratie, ik schal het uit van vreugde, ik zit bij de pakken neer, ik ga dan toch maar weer door, ik ben wanhopig, ik heb een grenzeloos vertrouwen, ik deel mijn gevechten met mijn geliefden, ik ben onderweg.

Hoe kijk jij aan tegen dit onderwerp?
Ik hoor het graag!

Met een lichte groet,

Gerrit Streekstra.

Ik kan je heel goed helpen die schaduwkanten op een prachtige manier in het licht te zetten
Kijk dan op https://gerritstreekstra.nl/het-zelfportret/