Blog

Dagboek voor eenzame, succesvolle leiders: 1 februari 2021

Gerrit Streekstra

1 februari 2021.

Dit grote talent werd bijna uit de organisatie gezet; totdat wij er samen achter kwamen wat zijn missing link was. Ik begeleid succesvolle leiders die geen voldoening uit hun werk halen. Geef je op voor een gratis sessie op: https://gerritstreekstra.nl/gratis-sessie/

De man had er een potje van gemaakt. Iedereen in het bedrijf wist dat hij een slimme kracht was, die in één oogopslag zag waar anderen lang op moesten studeren. De oplossingen die hij aandroeg, waren stuk voor stuk waardevol en sloegen de spijker op de kop.

Maar ja, het had er dus een potje van gemaakt…..

Zijn vriendin in Duitsland bezocht hij in de weekenden, zodat hij maandagochtend gewoon niet op kwam dagen. Hij vergat mensen dingen uit te leggen die hij als vanzelfsprekend zag. En als klap op de vuurpijl weigerde hij soms dingen te doen die zijn manager hem opdroeg, omdat hij dat onzinnig vond. Hij had een laatste kans gekregen; hij kreeg een coach toegewezen en ik was de gelukkige om hem te begeleiden. Al gauw zag ik dat hij veel te slim was voor velen, dat hij zes stappen vooruit keek en niet gevoelig was voor de hiërarchische verhoudingen binnen het bedrijf.

Natuurlijk snapte hij wel dat hij zich aan wat basisregels moest houden, maar pro forma iedere dag om half 9 verschijnen, nee, dat zag hij niet zitten, temeer omdat hij ervan overtuigd was dat waarde toevoegen en om half 9 op je werk verschijnen niets met elkaar te maken hadden.

Hoeveel coaches je kunt verslijten.

En ik zag al snel: met een gemiddeld coach trajectje van 6 sessies met best wel goede gesprekken gaat deze man niet geholpen worden. Sterker nog, hij had er al een paar versleten waarbij hij de coach het gevoel had gegeven dat het best wel goede gesprekken waren. Dus ik dook bij deze slimme man in zijn hart. Ik zag aan zijn lichaamstaal dat hij iets naar binnen trok met zijn schouders, de ogen sloeg hij net iets te snel neer, samen met zijn nek, en zijn vingers speelden vaak ongeduldig met elkaar.

Ik zei: “Het lijkt wel of je bang bent om geslagen te worden.”

BAM!

Hij sprong bijna op uit zijn stoel, waarna hij snel weer ‘gewoon’ ging zitten. Hij zei:  “Jij bent de eerste die ik niet voor de gek kan houden.”  En ik zei:  “En jij kon je net niet snel genoeg herstellen van mijn vraag om je pijn te maskeren.” Daarna gingen de gesprekken totaal anders. Hij werd veel toegankelijker, ging minder ‘slim’ redeneren en we spraken over hoe hij zijn gevoel en zijn intelligentie kon gaan combineren. Dat bleek de ingang van een andere benadering naar zijn collega’s.

Voel jij je soms ook niet begrepen door collega’s? En wil jij ontdekken wat er nog meer in je zit waardoor je met meer gemak en succes kan werken?

Geef je op voor een gratis sessie op: https://gerritstreekstra.nl/gratis-sessie/

Dit ga ik delen!

Andere blogs

Ebook

In dit e-book geef ik je drie simpele voorbeelden om regie te nemen in je dagelijkse werk waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn hele praktische tools die zich de laatste 25 jaar in mijn praktijk hebben bewezen.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

Leiderschapsberichten

Je ontvangt iedere week een blog van mijn hand waarin ik inzichten en tips geef over hoe jij krachtiger als leider kunt worden.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

2021-02-01T12:28:23+01:00
Ga naar de bovenkant