Blog

Dagboek voor eenzame leiders: 28 januari 2021

28 januari 2021.

Hoe een afspeellijst  je kan helpen als je vastzit in je werk….

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan momenten hebben, of hele dagen, dat ik vastloop. Dan raak ik sneller geïrriteerd, dingen gaan niet zoals ik dat wil, ik merk dat ik minder motivatie heb om er hard tegenaan te gaan.

Van die dingen….

Natuurlijk probeer ik ook eerst naar ‘de omstandigheden’ of ‘de ander’ te kijken of daar een oorzaak te vinden is. Da’s natuurlijk lekker, omdat het dan niet aan mij ligt. Stel je voor, zeg…

Maar als ik zo een poosje in die bui zit waarin ik mij niet lekker in mijn vel voel, dan weet ik: ik zit vast. Ik draai op de één of andere manier op een automatische piloot waarin ik een aantal zaken in mijzelf niet erken en niet herken. Dat geeft mij dan een gevoel van eenzaamheid, omdat er iets zit dat er uit moet en ik kan er niet bij. Om niet meteen naar de psych te gaan heb ik mij een gewoonte aangeleerd die in 9 van de 10 gevallen werkt.

Wat raakt jou?

Ik zoek muziek op die mij raakt. Nummers die mij uit de modus halen waarin ik nu al een paar dagen niet goed functioneer. Sterker nog, ik heb een korte afspeellijst gemaakt die in een kwartier in ieder geval flink aan de boom schudt.

https://open.spotify.com/playlist/6Jq2lyw0zPLgM2zLBmvzmL?si=57ojgT5xRUyJFFvPqvw7TQ

Dit zijn nummers die bij mij meteen een beroep doen op datgene waar ik niet aan toe kom.

  • Bach: slotakkoord van de Mattheüs Passion: ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder.

Meteen een paardenmiddel, maar dat werkt voor mij gewoon goed; nog voordat het koor inzet, zit ik al vaak te janken. Gek genoeg is dat een zelfregulerend systeem, omdat mijn lijf zich herinnert hoe ik dat ervaar. Het lichaam slaat het op en reproduceert het op dit zo gewenste moment…Na dit moment zijn de meest vaste gevoelens bij mij wel losgewrikt…

  • Keith Jarret: the Köln concert, laatste deel:

Dit is voor mij een meditatie en een grote geruststelling; de melodie vertelt mij eigenlijk: “Gerrit, wat zit jij je druk te maken man, je weet toch dat alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht komt? “ Heerlijk, hoe Keith in deze improvisatie dit binnen een paar minuten bij mij voor elkaar heeft….en na dit nummer voel ik mij alweer veel leger en bereid om te kijken naar wat ik te doen heb.

  • Michael Bublé, Everything

Hier wordt ik zo ontzetten blij van! Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit als een guilty pleasure zie, maar wat maakt het uit, het werkt als een tierelier. Alles gebint weer te tintelen. Hierna denk ik pas écht: kom maar op! We gaan er tegenaan

  • Vivaldi, de vier jaargetijden, de zomer, eerste nummer

Tsja, dit geeft me dan die laatste boost om de beweging naar voren weer te maken, om de toekomst en vooral die dag met een andere bril maar met veel meer elan te benaderen. De jager in mij wordt hier geactiveerd. Daar waar ik me wellicht lusteloos voelde, is dit the final push forward voor mij!

Met andere woorden, wat gebeurt er nu eigenlijk in deze vier nummers? Het is eenvoudig te verwoorden in vier korte termen:

  • Losbreken
  • Leegmaken
  • Open zetten
  • Richting geven

Mijn tip is om voor jezelf een speellijst te maken, die je in kan zetten op ieder gewenst moment van de dag: als je een vervelende meeting hebt gehad óf tegemoet ziet, als je een teleurstelling te verwerken hebt, als je geen motivatie voelt, als je…. Enfin, dat kun jij vast voor jezelf invullen. Vele plezier er mee!

Benieuwd naar andere mogelijkheden voor nieuwe inspiratie? Geef je op! https://gerritstreekstra.nl/gratis-sessie/

Dit ga ik delen!

Andere blogs

Ebook

In dit e-book geef ik je drie simpele voorbeelden om regie te nemen in je dagelijkse werk waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn hele praktische tools die zich de laatste 25 jaar in mijn praktijk hebben bewezen.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

Leiderschapsberichten

Je ontvangt iedere week een blog van mijn hand waarin ik inzichten en tips geef over hoe jij krachtiger als leider kunt worden.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

2021-01-28T15:15:55+01:00
Ga naar de bovenkant