Blog

Dagboek van een leider: 6 januari 2021

6 januari 2021.

Over de zin en onzin van kwetsbaarheid in leiderschap.

Ja mensen, vandaag is het dan zover; de eerste prik is om half negen live op nationale televisie gezet. Armpje bloot, midden in beeld, iedereen blij. Als dit in Korea of Rusland plaats zou vinden, zou ik het zomaar propaganda kunnen noemen.

Gisteren luisterde ik met blijdschap naar strafrechtadvocaat Clarise Stenger op radio 1. Zij sprak over hoe de hoofdrolspelers van de pandemie het hadden gedaan.

Hugo de Jonge.

Mark Rutte.

Diederik Gommers.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Gommers kwam er bij Clarise met afstand het beste van af. Niet omdat hij de slimste dingen had gezegd, niet omdat de meeste mensen het met hem eens zijn. Niet omdat hij de beste argumenten gaf.

Maar omdat hij zich het meest mens had getoond.

Wat ik dan altijd opmerkelijk vind, is dat ‘menselijkheid’ een aantal kwalificaties kent die te maken heeft met het even niet weten, met kwetsbaar opstellen, met worstelen over de juiste beslissingen, kortom, met even niet stoer uit de hoek komen en wel even vertellen hoe het zit.

Clarise was heel duidelijk: “Als iemand zich zo menselijk als Diederik opstelt, kan ik ook inhoudelijk veel van die persoon hebben. Ik ben het strafrecht ingegaan omdat ik ook wíl zien dat er achter iemands daden een mens schuil gaat. Die compassie tonen vind ik cruciaal.”

BAM!

Ik heb haar meteen een dankbetuiging gestuurd. Wat mij betreft in de roos. En zeer leerzaam voor jou, leider! Want hoe vaak zijn leider niet juist bang dat wanneer zij zich

‘kwetsbaar’ opstellen, hun kop er af gaat. Of dat de leider in ieder geval minder geloofwaardig is en zijn visie vleugellam wordt.

Onzin! Ik zeg klinkklare onzin!

Ik heb zoveel leiders, nadat ze met de billen bloot gingen, zien groeien tot leiders die veel meer voor elkaar kregen. Het is juist andersom! Wanneer jij je niet toont zoals je werkelijk bent, dán pas word je kwetsbaar, minder te kwetsen. Degene die zichzelf durft te tonen wordt veel minder snel gekwetst en is dus ook minder kwetsbaar.

Marc Chavannes, nestor bij het door mij gewaardeerde onafhankelijke journalistenplatform De Correspondent, verwoordde die menselijkheid als volgt: “Het is een aparte gave. Het is in het politieke krachtenveld moeilijk om menselijk te zijn en tegelijkertijd te overleven.”

Ik denk dat Hugo de Jonge, naast zijn inhoudelijke blunders, ook wordt afgerekend op de manier waarop hij zich toont. Ik zie vooral een doldrieste enthousiaste man, ook vanochtend weer tijdens die eerste vaccinatie. Alsof er geen twijfel is, alsof hij niet twijfelt.

Weet je wanneer ik het meeste met hem mee kon voelen? Toen hij aankondigde dat hij geen lijsttrekker ging zijn voor de tweede kamer verkiezingen in maart. Hij zag er bleek uit, ik kon zien en voelen dat hij het er moeilijk mee had.

En veel belangrijker: er was geen pose meer.

Stel je voor dat de leiders in dit land hun pose verliezen, hun gelaat in alle openheid aan ons tonen, een voorbeeld zijn van het doorkijkje dat je zo graag wilt bij iedereen. Dat we allemaal weten hoe de beste man of vrouw zich voelt en dat ook op een gepaste manier kan tonen.

Hoe bevrijdend is dat!

Geen gewenste en voorspelbare quotes, geen voorgekauwde boodschappen die er uit geperst moeten worden, geen afgemeten handbewegingen, geen van te voren geoefende priemende ogen, geen halve maar een schaterende glimlach.

Dat is niet makkelijk. Ik ken ook zo mijn poses, mijn trucjes om ‘goed over te komen’, om me niet meteen in de kaart te laten kijken. Hieronder drie praktische tips om daar bewust op te zijn én vooral bewust mee om te gaan.

  • Ga een dag bij iedere ontmoeting, online én offline, na welke fysieke houding je aanneemt en wat je letterlijk zegt: noteer dit ook achteraf
  • Vraag aan mensen die je vertrouwt wat zij zien als jouw trucje in ontmoetingen
  • Vraag jezelf vlak voor een ontmoeting wat jij voelt bij die ontmoeting.

Dan heb je in no time je eigen patroon inzichtelijk gemaakt. Kijk, dan nóg kan je zeggen: prima, niks aan de hand, ben ik super tevreden mee. Maar dan heb je wel informatie in handen om daar iets mee te doen.

Succes!

Geef je op voor een gratis sessie op info@gerritstreekstra.nl

En tot morgen!

www.gerritstreekstra.nl

Dit ga ik delen!

Andere blogs

Ebook

In dit e-book geef ik je drie simpele voorbeelden om regie te nemen in je dagelijkse werk waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn hele praktische tools die zich de laatste 25 jaar in mijn praktijk hebben bewezen.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

Leiderschapsberichten

Je ontvangt iedere week een blog van mijn hand waarin ik inzichten en tips geef over hoe jij krachtiger als leider kunt worden.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

2021-01-06T15:40:32+01:00
Ga naar de bovenkant