Blog

Dagboek van een leider: 4 januari 2021

4 januari 2021.

De kracht van je eigen missie…

 

De eerste echt werkdag, zo voelt het voor mij. Natuurlijk ben ik al een aantal dagen aan de slag met mijn jaardagboek en stoomt het voortdurend door mijn hoofd hoe ik mijn praktijk nog beter uit kan bouwen en daardoor jou als leider ( van je leven én in je organisatie ) verder kan helpen.

Maar ja, de kerstboom vanochtend in het donker afgetuigd en buiten gezet, mijn draaiende kerstcarrousel en lichtgevende kersthut opgeborgen, dat alles maakt wel dat ik afscheid nam van deze periode en dat ik een ‘we beginnen opnieuw’ gevoel kreeg.

Als regisseur liet ik altijd de acteurs bewust helpen met het afbreken van het décor, zodat het einde van een productieperiode ook voor hun eigen ogen gestalte kreeg. Dat helpt bij het goed afsluiten van een periode.

Maar nu dan moedig voorwaarts. Toch? ik ben benieuwd hoe jij er bij zit als leider. De eerste dag weer op kantoor, nu wellicht toch thuis in plaats van vorig jaar ‘gewoon’ in the office.

En jij dan?

En ik wil weten of je goede voornemens heb gedaan, privé en voor je werk, of je noeste plannen hebt met de organisatie, of je weet dat er zware beslissingen gaan vallen waar een heleboel medewerkers nog niet van af weten, hoeveel zorgen jij je maakt of dat je juist enorm positief gestemd bent.

Van die dingen.

Wat ik me steeds weer afvraag bij het maken van nieuwe plannen zijn twee dingen:

  • Kloppen mijn plannen met mijn eigen missie in leven en werk?
  • Kan ik de consequenties overzien en dragen van mijn plannen?

Bijvoorbeeld….

Het voorbeeld dat ik kan geven is mijn besluit om 365 dagen achter elkaar een blog en soms daarbij een vlog ( straks daarover meer ) te maken over hoe ik jou als leider kan helpen. Mijn missie in leven en werk is om mijn talent om mensen snel te doorgronden in te zetten voor leiders die in een complexe situatie hun doelen willen halen.

De consequentie is dat ik ieder dag minimaal 45 minuten bezig ben aan dat jaardagboek. Dat betekent dat ik weet dat dit soms in de hele vroege ochtend, in de late avond of soms zelfs in de nacht plaats zal moeten vinden. Dat betekent dat ik zo goed voor mijzelf, mijn lijf en mijn geest moet zorgen dat ik dat ook werkelijk iedere dag ga leveren.

Het is voor mij geen loze belofte. Dat kán gewoon niet, want wat ben ik waard als coach en trainer wanneer ik die belofte niet nakom? Hoe geloofwaardig ben ik als ik een aantal keren in de maand moet zeggen: “Mensen, sorry, ik had het wat druk, het is er even niet van gekomen.”

Kijk, als ik met 40 graden koorts in bed lig, dan zal het een kort filmpje worden waarin ik mijn gevoel op dat moment verbindt met hoe jij als leider omgaat met je eigen zwakkere momenten.

En ja, als ik geopereerd word…..er zijn altijd uitzonderingen.

Maar ik ben de laatste tien jaar één dag thuis gebleven omdat het écht niet ging, dus weet je, ik heb vertrouwen in mijn betrouwbaarheid. Mijn vraag aan jou is eenvoudig: klopt jouw missie voor jezelf in leven en werk met die van je organisatie? En kunnen mensen dat ook aan je zien in je gedrag en in welke beslissingen je neemt? Dat maakt je namelijk een stuk effectiever als leider.

Praktiseer wat je predikt

Ik heb teveel leiders gezien die zeggen dat hun deur open staat en als puntje bij paaltje komt, dat ze dan domweg niet beschikbaar waren óf er wel waren fysiek maar ze niet écht luisterden, niet écht thuis waren.

Als je zegt dat de deur open staat, moet er wel iemand thuis zijn. Toch?

Dus wanneer je openheid belangrijk vind naar elkaar in je toko, wees dan zelf ook open. Als je verwacht dat mensen flexibel zijn in hun taakopvatting, wees dat dan zelf ook. Wanneer je vraagt van mensen om afdeling overstijgend, proactief, ondernemend te zijn, enfin, het punt lijkt me duidelijk.

En dat is moeilijk! Laat ook zien dat dit moeilijk is en dat jij worstelt en dat je kunt leren van je mensen en dat je ondanks dat toch doorgaat. Nee, je hoeft geen superman of superwoman te zijn. In dit soort dingen ben je de gelijke van de anderen!

Dus….voornemens, het nieuwe jaar, allerlei beslissingen, ik wens je er oprecht succes mee. In de wetenschap dat jij vanuit je innerlijk gevoelde en geleefde missie jezelf en je medewerkers tegemoet treedt.

In de link hieronder een filmpje van mijn hand over een hulpbron die ik vaak inschakel om de verbinding te maken tussen mijn visie en het gedrag dat daarbij hoort.

https://youtu.be/hcTGASTZCrs

Tot morgen!

Dit ga ik delen!

Andere blogs

Ebook

In dit e-book geef ik je drie simpele voorbeelden om regie te nemen in je dagelijkse werk waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn hele praktische tools die zich de laatste 25 jaar in mijn praktijk hebben bewezen.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

Leiderschapsberichten

Je ontvangt iedere week een blog van mijn hand waarin ik inzichten en tips geef over hoe jij krachtiger als leider kunt worden.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

2021-01-04T12:16:08+01:00
Ga naar de bovenkant