Blog

Dagboek van een leider: 18 januari 2021

18 januari 2021.

Ik mocht deze week 58 CFO’s een half uur begeleiden, waarin zij met een CEO ( ik zei de gek ) in gesprek gaan over een dilemma omtrent ethiek. Een half uur waarin zij mogen aangeven met welk gedrag zij vooral willen oefenen. Gedrag dat zij tegenkomen op de werkvloer en waar zij moeite mee hebben. In 80% van de gevallen gaat het om de volgende omschrijvingen:

“Iemand die heel autoritair is.”

“Iemand die niet luistert.”

“Iemand die letterlijk onzin loopt te verkopen.”

“Iemand die mij constant in de rede valt.”

“Iemand die mij persoonlijk aanvalt.”

Nee, ik schrik hier niet van. Ik ben sinds 25 jaar gewend om dit type leider te spelen en om de één of andere manier word ik altijd gevraagd voor dergelijke rollen. Dan hoor ik vaak van de opdrachtgever dezelfde motivatie;

“Omdat jij zo goed een hoge status kunt spelen en uit contact kan blijven.”

Lekker dan. Ik geloof dat ik het maar duidt als een compliment en mij zo goed in kan leven in de rol van CEO en dat het helemaal niets iets is wat ook dicht bij mij ligt. Dat lijkt me wel zo fijn als uitleg…..

Wat in ieder van deze sessies met CFO’s duidelijk werd, is het belang van emotie in een gesprek. Zij gaven aan vaak erg gericht te zijn op de inhoud en dan met namen op het geven van de juiste argumenten. Want, zo luidt de overtuiging, met argumenten kun je overtuigen en de ander over de streep halen. Ik begrijp heel goed dat als je werk voor het grootste gedeelte bestaat uit het precies en adequaat uitzoeken en formuleren van cijfers en andere feiten, het argument een centrale plaats inneemt. Echter, er zijn nog zo ontzettend veel andere manieren om op een positieve manier de ander te beïnvloeden.

DE EMOTIE

Het was mooi en ontroerend soms ook om te zien welke effect het heeft als deze deelnemers de kant van de emotie op gingen; in de eerste plaats ging het dan om het benoemen van die van de CEO.

“Ik zie dat je teleurgesteld bent.”

“Hoe valt deze boodschap?”

“Ik kan me voorstellen dat je echt kwaad bent over dit gegeven.”

En nog tientallen andere voorbeelden. Ik voelde me daardoor als CEO zoveel beter gezien en gehoord, dat de toon van het gesprek veranderde. En het maffe voordeel dat daar dan ook bij komt kijken, is dat ik milder werd over de boodschap die werd verkondigd aan de andere kant van het beeldscherm.

CONTACT MET JEZELF.

De tweede en meest lastige kant van deze zaak ging over wat er met de CFO zélf gebeurt in het gesprek. Wat ervaar jij als je gesprekspartner zijn stem verheft? Wanneer je regelmatig wordt onderbroken? Wanneer al je argumenten als belachelijk van de tafel worden geveegd? Voorwaarde om daar dan iets over te zeggen is dat je het überhaupt herkent in jezelf. Vaak weten mensen ( en mijzelf incluis!) achteraf heel goed wat er eigenlijk op dat moment gezegd had moeten worden.

Kortom: hoe zorg je ervoor dat jij jezelf ervaart in een gesprek? Hier heb ik een paar praktische tips voor:

  • Ga je rug voelen in een gesprek; vaak zie ik mensen voorover zitten, waardoor jij jezelf vast kunt zetten en niet uit de modus van dat gesprek komt. Als je meer achterover zit, heb je meer overzicht en kan jij jezelf beter ervaren
  • Adem zo nu en dan uit. Het geeft letterlijk lucht aan wat je op dat moment aan het doen bent en opent de mogelijkheid naar andere wegen in een gesprek
  • Vat samen: als je gaat samenvatten, kom je uit de ratrace van het gesprek. Bovendien heeft het een aantal voordelen: je toont dat je geluisterd hebt naar de ander, je geeft jezelf de tijd om te formuleren waar jullie staan in het gesprek en je kan daarna een afslag nemen die jij wilt in het gesprek
  • Schrijf op een briefje waar je aandacht aan wilt besteden in een gesprek en leg die voor je neus. Het klink misschien wat kinderachtig, maar ik doe het regelmatig en dit ‘boodschappenbriefje’ helpt echt/
  • Als dit allemaal niet helpt: ga een keer in gesprek met de ander buiten een officiële sessie om. Bespreek wat je ervaart in jullie gesprekken. Het voordeel is dat jij het initiatief neemt en dat je de woorden ook van te voren kunt oefenen.

Ook benieuwd hoe jij je impact kunt vergroten in gesprekken?

Geef je op voor een gratis sessie om te kijken hoe jouw impact kan groeien op info@gerritstreekstra.nl   Of geef je op voor de leiderschapsberichten, die ik vrijdag naar je toe stuur: een aantal blogs en vlogs zoals deze met inzichten, tips en verhalen over leiderschap.

Tot morgen!

Dit ga ik delen!

Andere blogs

Ebook

In dit e-book geef ik je drie simpele voorbeelden om regie te nemen in je dagelijkse werk waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn hele praktische tools die zich de laatste 25 jaar in mijn praktijk hebben bewezen.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

Leiderschapsberichten

Je ontvangt iedere week een blog van mijn hand waarin ik inzichten en tips geef over hoe jij krachtiger als leider kunt worden.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

2021-01-17T12:13:19+01:00
Ga naar de bovenkant