Blog

Dagboek van een leider: 16 januari 2021

16 januari 2021.

 

Paarden.

Als ik dat woord zeg, wat gebeurt er dan met jou? Films over cowboys en indianen? Een lichte rilling omdat je best wel bang voor ze bent? Oneindige steppen? bewondering over de feilloze intuïtie van paarden?

Sinds drie jaar is een paard regelmatig in mijn leven. Het is het paard van de vrouw die ik leerde kennen. Dus als ik aan een paar denk, dan is dat die grote, witte gestalte waarmee wij lopen en die in de bak ronddraaft.

Wat is altijd zo miraculeus vindt, is de verbinding tussen mijn vrouw en dat paard. Als ze ik bij hem sta en mijn vrouw nadert van, pa ‘m beet, 75 meter het beest, dan spitst hij zijn oren en draait zich om.

En in het rondlopen in de bak is het nog mooier. Als hij draaft, galoppeert, stapt, dan laat mijn vrouw hem stil staan op haar ademhaling. Vraag me niet hoe het precies werkt, maar zij haalt op een bepaalde manier adem en hup!

Hij staat vrijwel meteen stil. En zonder zichtbare aanwijzing vervolgt hij naar een paar seconden zijn pad. Je raadt het al, door ademhaling. Zij werkt ook als coach met hem en klanten; ik heb dat een paar keer mogen aanschouwen. Ongelooflijk hoe een simpele oefening binnen een paar minuten het fundament raakt van de leervraag van iemand.

Dit doet mij denken aan de workshop die ik een paar jaren geleden volgde. We deden dat met een stel vrienden. De opdracht was eenvoudig: zorg dat het paard waar jij mee werkt, met je meeloopt.

 

Appeltje eitje. Toch?

 

Nou, nee. Er passeerden allerlei tactieken de revue. De twee meest in het oog springende varianten waren:

 

  • Je gaat heel vriendelijk met het paard in gesprek: “Zo lief paardje, zullen we een eindje gaan wandelen? Lijkt me heel fijn, jij en ik.

           Het aaien van het paard, het zacht kloppen op in de nek, het fluisterend toespreken, het hielp allemaal niet.

 

  • Je pakt het paard bij het halster en begint te lopen. Gevolg: paard blijft stil staan.

          Je denkt: wacht even, ik ben hier de baas. Dus je probeert het nogmaals. Gevolg: nog meer weerstand.

 

  • Het paard streng toespreken, het aftellen van 3 naar 1 ( ook gebruikt voor kinderen om het iets te laten doen of stoppen ), het nog harder sjorren. No go.

 

Wat blijkt?

 

Jouw innerlijke besluit om te gaan lopen met dat paard is leidend voor het succes. Als ik werkelijk geloof en weet dat we gaan lopen en ik ervaar dat stevig in mij, dan volgt het paard.

 

En daar is geen woord voor nodig.

 

Dus ik sta naast het paard.

Ik kijk hem niet aan.

Ik kijk vooruit.

Ik neem de beslissing om te gaan lopen.

Ik neem de beslissing dat dit paard met mij mee loopt.

Ik begin te lopen.

Ik stop niet na de eerste stap om te kijken of hij mee loopt.

 

Het paard volgt mij.

 

En niet één keer. Maar steeds. De grote truc is dus niet het contact met het paard, maar het contact met mijzelf over de beslissing. Dat is in dit geval de grote beïnvloeder. Dat ben ik en dat paard voelt dat veel beter en scherper dan een gemiddeld mens. En mensen voelen dit uiteraard ook. Als jij je werkelijk committeert aan de beslissingen die je neemt, dan heeft dat invloed. En gaan al je medewerkers dan vanzelf als paarden achter je aanlopen?

 

Natuurlijk niet. Wat ik bedoel is dat ik vaak leiders zie die alles in het werk stellen om de ander mee te krijgen, door óf heel vriendelijk te zijn en de ander te willen behagen, óf op de power te gaan zitten door de rode knop van de beslisser in te drukken.

 

Dus wees je bewust waar jij je beslissing ervaart. Ja, die kun je in je lijf ervaren. Waar zit die. In je kop? In je buik? In je hart? In je rug? In je benen? Over je hele huid? Ik weet dat als ik een bepaalde jeuk in mijn onderarmen voel, dat ik de juiste beslissing neem.

 

Nee, ik heb geen argumenten. Het is mijn ervaring en ik vertrouw er op.

Maar die ademhaling van mijn vrouw, ja, daar kan ik niet aan tippen…..

 

Geef je op voor een gratis sessie om te kijken hoe jouw impact kan groeien op info@gerritstreekstra.nl   Of geef je op voor de leiderschapsberichten, die ik vrijdag naar je toe stuur: een aantal blogs en vlogs zoals deze met inzichten, tips en verhalen over leiderschap.

 

Tot morgen!

 

Dit ga ik delen!

Andere blogs

Ebook

In dit e-book geef ik je drie simpele voorbeelden om regie te nemen in je dagelijkse werk waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn hele praktische tools die zich de laatste 25 jaar in mijn praktijk hebben bewezen.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

Leiderschapsberichten

Je ontvangt iedere week een blog van mijn hand waarin ik inzichten en tips geef over hoe jij krachtiger als leider kunt worden.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

2021-01-16T08:34:05+01:00
Ga naar de bovenkant