Blog

Dagboek van een leider: 14 januari 2021

14 januari 2021.

Trainingsacteren en leiderschap: een heel logische vergelijking!

Deze week hen ik het genoegen om voor Nyenrode te werken met CFO’s die aan het einde van hun jaarprogramma met mij een rollenspel doen. In een paar dagen mag ik maar liefst 58 professionals helpen met hun vraag over leiderschap in hun rol als Chief Executive Officer.

Sinds 25 jaar doe ik dit nu en ik was vanochtend even grof aan het tellen hoeveel mensen de revue bij zijn gepasseerd: ik kwam tot een slordige 13.000. En steeds weer is het een groot genoegen mensen via een ‘nepsituatie’ te laten groeien in hun rol als leider.

Wat is hier voor nodig?

En wat is de link met leiderschap?

Toen ik nadacht over de mogelijkheid hier iets over te schrijven voor leiders, kwam ik meteen tot de ‘gouden driehoek’.  Daarmee bedoel ik dat ik als trainingsacteur tegelijk op drie niveaus aan het werk ben:

Ik speel de situatie vanuit de rol ( in dit geval als Chief Executive Officer )

 • Welk non-verbaal gedrag zet ik in?
 • Welke vocabulair gebruik ik?
 • Welke argumenten gebruik ik?
 • Welke emotie en drijfveer is leidend in deze rol?

Ik kijk naar de deelnemer:

 • Wat zegt deze CFO in het kader van het leerdoel dat hij of zij heeft ingebracht?
 • In hoeverre is hij of zijn flexibel in wat er gebeurt tijdens het spel?
 • Hoe kijkt, praat, beweegt zij?
 • Of en hoe maakt hij of zijn contact met mij?
 • In hoeverre is hij of zij werkelijk in contact met zichzelf?

Ik observeer mijzelf in de rol en als trainingsacteur

 • Hoe is het voor deze CEO ( die ik dus zelf speel ) om dit gesprek met deze CFO te voeren?
 • Wat is zijn emotie, wat zijn de gedachten?
 • Wat wil hij eigenlijk zeggen dat hij nu achter houdt?
 • Wat kan ik als trainingsacteur zeggen straks vanuit mijn expertise en ervaring?
 • Welke vervolgoefening is adequaat om straks in te zetten?

Het lijkt om gek van te worden als je dit rijtje bekijkt, maar het is wel wat ik doe. In het begin kun je dit uiteraard niet allemaal tegelijk: dan is het als met autorijles. Je denkt: hoe moeilijk kan het zijn, maar na les drie ben je toch echt bewust onbekwaam. Het is niet voor niets dat ik dit rijtje na 13.000 keer oefenen op kan lepelen.

Dat heet dan onbewust bekwaam, zoals je ook als vanzelf van a naar b rijdt.

Hoe doe jij dat als leider? Jij kunt, in mijn ervaring, ook tegelijk op verschillende borden spelen:

 • Je eigen doelen in de gaten houden.
 • Weten wat je drijft in dit gesprek en dat als leidraad gebruiken.
 • Bewust je non-verbale kwaliteiten inzetten en weten wat je impact is.
 • Kijken naar wat er aan de overkant gebeurt en daar iets over zeggen.
 • Meebewegen met de ander zonder je eigen doel te veronachtzamen.
 • Ervaren wat het gesprek met je doet en daar geluid aan geven.
 • Weten wat je wel en niet zegt en daar bewuste keuzes in maken.
 • Voorsorteren in je hoofd wat de volgende stap is.

Conclusie.

Een goede leider is een hele goede trainingsacteur.

Of andersom…nee, dat durf ik niet te beweren…

Als jij denkt: ik vind dit best een goed rijtje en ik mis er één of twee constant: bel me op om daar een keer over te sparren. Mijn nummer is 06 108 35 414. Of kijk op www.gerritstreekstra.nl

Tot morgen!

 

Dit ga ik delen!

Andere blogs

Ebook

In dit e-book geef ik je drie simpele voorbeelden om regie te nemen in je dagelijkse werk waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn hele praktische tools die zich de laatste 25 jaar in mijn praktijk hebben bewezen.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

Leiderschapsberichten

Je ontvangt iedere week een blog van mijn hand waarin ik inzichten en tips geef over hoe jij krachtiger als leider kunt worden.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

2021-01-14T09:58:41+01:00
Ga naar de bovenkant