Dagboek van een leider: 13 januari 2021

13 januari 2021.
De constante maatschappelijke discussie als inspirator voor je eigen toko als leider.
De avondklok.
Een nieuwe tak aan de beslissingsboom. Gisteren opperde Mark Rutte in persconferentie dat een avondklok een serieuze optie. Het gonsde natuurlijk al eerder rond in de samenleving, naar aanleiding van de Britse variant van Covid19 en de snelheid waarmee die verspreid zou kunnen worden.
Dus wat gebeurt er dan? De media pakken het op en maken het tot één van de meest trending topics van het moment: vanochtend op radio 1, met politici, journalisten en onderzoekers, aan de schier talloze televisietafels en ongetwijfeld in vele huiskamers en op werkvloeren ( wat tegenwoordig vaak het zelfde is…).
De vragen die boven de markt blijven hangen zijn: heeft het zin? Waarom nu? Kunnen ze het wel handhaven? Hoe wordt dit eigenlijk georganiseerd? Is het niet verstandig dit per regio te regelen? Wie veroorzaakt in de avond eigen het besmettingsprobleem? Is er voldoende draagvlak in de samenleving? Wat vinden de experts er van?
De inhoud en de politieke realiteit.
Dat laatste is interessant. Want experts zijn er wel uit, als ik het goed heb begrepen. Maar dat zegt niets over of het ook daadwerkelijk doorgaat. Dat zou je gek kunnen noemen. Immers, het juiste argument geeft toch de doorslag?
Think again.
Ik heb jarenlang in organisaties gezien dat er niet altijd een relatie is tussen ‘de beste oplossing’ en wat er daadwerkelijk gebeurt. En dat komt omdat er een zeer belangrijke factor toegevoegd wordt aan de besluitvorming, maar zeker ook aan de implementatie van beslissingen: HOE HET WORDT ERVAREN DOOR MENSEN.
Herken jij dit?
Ik moest meteen denken aan jou als leider. Vaak zie ik zeer vergelijkbare processen in organsiaties: er is iets op komst, er ligt een voorstel, er is een idee. En dan gaat het rond zoemen op de afdelingen, tussen mensen, kortom, er wordt gesproken.
Het grote voordeel voor Mark Rutte is dat hij voor zijn neus de gesprekken gevoerd ziet.. Hij kan het sentiment goed meten en heeft al een paar keer bakzeil gehaald, omdat hij zag dat er onvoldoende draagvlak was voor een maatregel, ook al zag hij goede argumenten voor die maatregel. Ik heb ervaren dat je soms kansloos bent als leider wanneer een prachtig idee niet wordt gedragen door je mensen. Frustrerend, maar een realiteit waar jij iedere dag mee te maken hebt.
Doe je voordeel met deze discussie.
Hoe mooi is het wanneer je steeds goed op de hoogte bent van wat er in jouw ‘samenleving’ leeft. Dat betekent niet dat je op beslissingsniveau je oren moet laten hangen naar wat iedereen zegt. Immers, dan kun je geen besluit nemen, want een ieder redeneert toch ook vanuit het eigen perspectief en belang.
Nee, je oren en je hart te luister leggen, dát bedoel ik.
Een thermometer die vanuit oprechte nieuwsgierigheid hoort, proeft, voelt en meet wat er leeft. En ja, dat kan met een medewerkers tevredenheidsonderzoek. En ja, ik heb ook vaak meegemaakt dat dit niet altijd de echte informatie oplevert die je wil hebben om te kunnen schakelen in je organisatie.
Als deze gesprekken onderling in het DNA van je organisatie gaat zitten, heeft dat vele voordelen:
- Je creëert geen onderstroom in je toko waar je geen grip op hebt, maar een betrokkenheid die mensen meer committeert aan je organisatie
- Je verhoogt de slagingskans van je plannen, omdat mensen hun gevoel en bezwaren en sentiment hebben kunnen uiten
- Je genereert een contante ideeënstroom die altijd meer oplevert dan wanneer je het in kleinere kring verzint
- Je doet en passant ook aan talentontwikkeling: niet het eenmalige gesprek over iemand functioneren, maar de dagdagelijkse voeding tussen mens en organisatie triggert een medewerker zich te ontwikkelen
- Last but not least: jij bent veel meer alligned met je mensen; het beste medicijn tegen ‘de eenzame leider.’ Want wat kies jij: dat vanuit je positie je eigen ideeën zoveel mogelijk doorgang vinden, of dat je water bij de wijn doet, in ruil voor verbinding?
Geef je op voor een gratis sessie om te kijken wat jou dit oplevert in wat jij hebt te beslissen op info@gerritstreekstra.nl Of geef je op voor de leiderschapsberichten, die ik vrijdag naar je toe stuur: een aantal blogs en vlogs zoals deze met inzichten, tips en verhalen over leiderschap.
Tot morgen!
Dit ga ik delen!
Andere blogs
Ebook
In dit e-book geef ik je drie simpele voorbeelden om regie te nemen in je dagelijkse werk waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn hele praktische tools die zich de laatste 25 jaar in mijn praktijk hebben bewezen.
Leiderschapsberichten
Je ontvangt iedere week een blog van mijn hand waarin ik inzichten en tips geef over hoe jij krachtiger als leider kunt worden.