Blog

Dagboek van een eenzame leider: 21 januari 2021

21 januari 2021.

Ik begeleid leiders hun eenzaamheid om te buigen tot een unieke kwaliteit. Geef je op voor een gratis sessie op: https://gerritstreekstra.nl/gratis-sessie/

Trump als rolmodel voor de eenzame leider.

Gisteren keek ik naar de afscheidswoorden van Donald Trump. Hij prees zichzelf in alle toonaarden en als ik hem geloof, is hij niet alleen de beste president ooit, maar de Messias die in al zijn wijsheid besloten heeft op aarde terug te keren. Hij beklom de trappen van de air force one, het presidentiële vliegtuig dat niet meer zijn presidentiële vliegtuig is. Hand en hand met Melania omhoog lopen, dan omdraaien, zwaaien en dat was het dan.

Ik zag een bijzonder eenzame man die veel grote woorden nodig heeft om de leegte die ik bij hem van binnen zie, te compenseren. Wat ik vaak zie bij leiders is: hoe harder en groter en zekerder de woorden, hoe groter het gat tussen wat hij doet en wat hij werkelijk van binnen voelt.

Kwetsbaarheid als angstbeeld.

Ik weet dat leiders leren: teveel van jezelf tonen? Dan gaat je kop eraf. We zien het bij politici, die vaak pas na hun afscheid persoonlijk durven te worden. En ik denk dan: dat is nu precies de kloof waar iedereen last van heeft! Vorige week begeleidde ik een leider die erachter kwam dat hij juist veel meer invloed krijgt als hij vanuit zijn hart spreekt. Hij zei: ‘Het is een wonderlijk gevoel dat waar ik bang voor was, juist een grote kracht is.’.

Om er meteen achteraan te zeggen: ‘Dat ga ik thuis ook eens proberen.’

Juist in die zogenaamde leegte, die eenzaamheid, zit een kwaliteit waar je heel veel plezier aan zult beleven. Tenzij je dat onderdrukt, dan heb je er juist last van.

Jung en schaduwkracht.

Ik moet dan denken aan de woorden van Carl Gustav Jung, de psycholoog van het onbewuste,  die de term ‘schaduwkracht’ bij mij heeft geïntroduceerd. “Iedereen draagt een schaduw”, zei Jung, “en hoe minder hij is belichaamd in het bewuste leven van het individu, des te zwarter en dichter hij is.”

Dus ik draai het graag om: hoe bewuster jij het in kan zetten in je dagelijkse werk, hoe lichter en opener het wordt. Dát wens ik je toe. En daar zet ik mij dagelijks voor in.

Geef je op voor een gratis sessie op: https://gerritstreekstra.nl/gratis-sessie/

Tot morgen!

Dit ga ik delen!

Andere blogs

Ebook

In dit e-book geef ik je drie simpele voorbeelden om regie te nemen in je dagelijkse werk waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn hele praktische tools die zich de laatste 25 jaar in mijn praktijk hebben bewezen.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

Leiderschapsberichten

Je ontvangt iedere week een blog van mijn hand waarin ik inzichten en tips geef over hoe jij krachtiger als leider kunt worden.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

2021-01-21T14:52:23+01:00
Ga naar de bovenkant