Blog

Dagboek van een eenzame leider: 20 januari 2021

20 januari 2021.

Goed leiderschap: effectief toegepaste zelfkennis.

 Wil jij als leider dat de wandelgang wordt verplaatst naar de werktafel? Wil jij dat wat er in je leeft écht onderdeel is van je werk? Kortom: wil jij minder eenzaam zijn in je werk? Dan heb ik een tweetal simpele tips voor je:

  • Krop niets op
  • Zeg alleen iets over jezelf.

Geef je op voor een gratis sessie om te kijken hoe jouw impact kan groeien op info@gerritstreekstra.nl   Hieronder een grappig voorbeeld;;;;

Zondagmiddag.

Mijn vrouw en ik maken een flinke wandeling. Na een poosje gaat het flink regenen én blijkt de wandeling veel langer gaat duren dan we hadden ingeschat. We besluiten ‘de afschuwelijke relatie’ te spelen. Een rollenspel waar wij veel plezier aan beleven.

“Zeg, nu regent het wel heel hard.”

“Ja, dat zie ik ook wel.”

“Nou, dat zeg je nu wel, maar dit zag je blijkbaar niet aankomen?”

“Wat zag ik niet aankomen?”

“Wat denk je?”

“Ehhh….wordt dit een quiz of zeg je meteen wat er aan de hand is?”

“Om tijd te besparen, zeg ik maar meteen wat er aan de hand is: ik wordt zeiknat.”

“Ook dat had ik reeds geconstateerd.”

“Had je niet het weer van te voren beter in kunnen schatten?”

“Nou, we gingen toch gewoon wandelen.”

“Ja, maar jij had deze trip uitgedacht en dan kan je toch op zijn minst even kijken of het     

 droog blijft. Jij had trouwens gezegd dat het droog blijft.”

“Dat heb ik niet letterlijk zo gezegd.”

“Nou, daar kwam het wel op neer. En bovendien….”

“O, nou komt het. Bovendien……”

“Bovendien heb je ook de lengte van de route totaal verkeerd ingeschat.”

“Nou, sorry hoor,”

“Tsja, da’s nu een beetje laat. Ik had liever dat jij je van te voren eens voorbereid.”

Hilarisch als je er niet in zit en er met elkaar kunt spelen. Dan zegt mijn vrouw:

“Ik denk dat dit soort gekibbel vooral gebeurt als er iets onderliggend niet goed zit. Dat het op het niveau van de wandeling en de regen wordt uitgespeeld. Terwijl we altijd net doen alsof het wél om precies datgene gaat wat er wordt besproken. Ik heb vaak ik in organisaties gezien dat de inhoud die besproken slechts een vehikel is om iets anders duidelijk te maken. Weerstand tegen een bepaalde regel, een maatregel, een manier van werken, is verbazingwekkend vaak gedreven door iets wat niet op tafel ligt.

De oplossing klinkt eenvoudig: KEN U ZELF EN PAS DIE KENNIS TOE

Als jij dat als leider voorleeft, dan ontstaat er een revolutie in de organisatie: veel minder wordt in de onderstroom verborgen gehouden, met alle onzichtbare gedachten, gevoelens en gedragingen.

En dus die ‘doodsimpele’ regeltjes

  • Krop niets op
  • Zeg alleen iets over jezelf.

Ook benieuwd hoe jij dit kunt realiseren in je gesprekken?

Geef je op voor een gratis sessie om te kijken hoe jouw impact kan groeien op info@gerritstreekstra.nl   Of geef je op voor de leiderschapsberichten, die ik vrijdag naar je toe stuur: een aantal blogs en vlogs zoals deze met inzichten, tips en verhalen over leiderschap.

Tot morgen!

Dit ga ik delen!

Andere blogs

Ebook

In dit e-book geef ik je drie simpele voorbeelden om regie te nemen in je dagelijkse werk waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn hele praktische tools die zich de laatste 25 jaar in mijn praktijk hebben bewezen.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

Leiderschapsberichten

Je ontvangt iedere week een blog van mijn hand waarin ik inzichten en tips geef over hoe jij krachtiger als leider kunt worden.

Dit formulier vraagt om je naam en mailadres om contact te kunnen opnemen. Deze gegevens worden nooit aan derden verstrekt. In de privacyverklaring vind je terug hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.

2021-01-20T10:00:27+01:00
Ga naar de bovenkant